İzmirli çiftçi tarlada kalan karpuzunu hayvanlara bağışladı
09.08.2024 - Cuma 13:00İzmir’in Tire ilçesinde 25 yıldır çiftçilik yapan ve aylarca emek verdiği mahsulü bu yıl tarlada kalan Hasan Fazilet, 3 ton karpuzu Doğal Hayat Parkı’ndaki hayvanlara bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi grupları tarafından toplanan eserler buzdolabında soğutulduktan sonra hayvanlara verildi. Yazın en hoş meyvelerinden olan ve hayvanlar tarafından çok sevilen karpuz, park sakinlerinin 10 günlük gereksinimini karşılayacak.
İzmir’in Tire ilçesinde, 25 yıldır çiftçilik yapan evli ve 4 çocuk babası Hasan Erdem’in, büyük bir umutla ektiği karpuzları, tarlada kaldı. 20 dönümlük toprakta ekilen 3 tona yakın karpuza alıcının çok düşük fiyat teklif etmesi üzerine Fazilet, yetiştirdiği karpuzları İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Ömür Parkı’na bağışladı. Doğal Hayat Parkı sakinleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi imkanları ile toplanarak getirilen ve kendileri için soğutularak ikram edilen karpuzları büyük bir iştahla tüketti.
“Hayvanlar yesin istedim”
Ürünün aracısız olarak üreticiden alınıp, tüketiciye ulaştırılmasının maliyetleri düşüreceğini tabir eden Hasan Fazilet, “Bütün emeğimiz aracılara, komitecilere gidiyor. Ne çiftçi kazanıyor ne halk kazanıyor. Halk değerli yiyor, çiftçi ücretsiz veriyor.
Buna bir el atılsın, bir tahlil üretilsin. Bu türlü giderse çiftçilik diye bir şey Türkiye'de kalmaz. Bu türlü olmaz. Bunun bir an önce düzelmesi lazım. Haydi bu seneyi atlattık. Seneye de bu türlü olursa ne olacak? Bütün çiftçi batar, hiç kimse bir şey ekmez” diye konuştu. Mahsulün tarlada kalmasının son derece üzücü olduğunu belirten Fazilet, şunları söyledi: “Ben karpuz tarlada kalsın istemedim. Madem istediğim fiyata satamadım o halde hayvanlar yesin daha âlâ. Bunun için de Doğal Ömür Parkı’na bağışladım. Helali güzel olsun.”
Her biri için özel menü hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sıhhati Dairesi Başkanlığı’na bağlı İzmir Doğal Ömür Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez de aldıkları mahsulü, soğuk hava deposunda koruma ederek park sakinlerinin beslenmesinde kullandıklarını belirtti. Eğrilmez, “Mutfağımızda hayvanların gereksinim duyduğu her türlü gıdayı hazırlıyoruz. Vakit zaman vatandaşlar da buraya besin bağışında bulunabiliyor. Bir çifti eserlerinin tarlada kalmasını istemedi ve bizimle irtibata geçti. Biz de karpuzları toplayarak mutfağımıza getirdik. Filler, ayılar, su aygırları ve başka öteki hayvanlarımızı bu karpuzlarla besliyoruz. Bu mahsul 10 günlük karpuz gereksinimimizi karşılayacak” dedi.
Yaz mevsiminin en sevilen meyvesini iştahla tükettiler
Park sakinlerinin her birinin kuru ottan çereze, yaş zerzevat ve meyveden şarküteri eserlerine, kırmızı ve beyaz ete kadar cinslerine uygun formda beslendiğini tabir eden Eğrilmez, “Doğal Ömür Parkı’nda günlük 100 kilogram meyve, zerzevat ve ot tüketen bir hayvanın yanı sıra 40 gram tüketen hayvan da var. Bunların her birinin nasıl besleneceğini, diyetlerinin nasıl olması gerektiğini veteriner tabiplerimiz ve besin mühendislerimiz belirliyor. Buna nazaran bir program hazırlanıyor. Besin bağışı yapmak isteyen yurttaşlarımız olursa araç göndererek bu eserleri alabilir ve mutfağımıza getirebiliriz” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı