Harran Üniversitesi'nde Nar Üreticileri Buluşması Gerçekleştirildi
27.09.2024 - Cuma 00:00Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, nar üreticileri, tarım uzmanları ve lokal yetkililer ortasında iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan değerli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Ziraat Fakültesi, Raz Besin ve Tarım ile Konfrut GAP iş birliğiyle düzenlenen “Nar Üreticileri Buluşması”, bölgenin dört bir yanından gelen uzmanlar ve üreticileri bir ortaya getirerek nar üretiminin geleceği, pazar trendleri ve bölümdeki teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarını sağladı.
Hüseyin Apan Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Şanlıurfa Büyükşehir Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet İlyas, Şanlıurfa Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mehmet Aksoy, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eray Şimşek, Raz Besin ve Tarım, Konfrut GAP yöneticileri, kamu kurum kuruluş temsilcileri, nar üreticileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ve Konfrut Gap Yönetim Kurulu Lideri Ali Ağan birer açış konuşması yaptılar.
Açılış konuşmalarının akabinde iki oturumlu panele geçildi. Emrah İnce’nin moderatörlüğünde gerçekleşen birinci panelde, Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü Vilayet Müdürü Mehmet Aksoy ve Harran Üniversitesi Tarım İktisadı Kısım Lideri Prof. Dr. Turan Binici’nin yer aldığı panelde, nar üretiminde dünya genelindeki trendler ve Türkiye’nin nar ihracatındaki kritik rolü üzere kıymetli hususlar ele alındı. Harran Üniversitesi Besin Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Vardin, narın tarihi kıymeti ve sıhhat üzerindeki yararları hakkında ayrıntılı bilgi verirken, Döhler Genel Müdürü Can Aydemir ise küresel pazarlarda nar tüketiminin neden yükselişte olduğunu ve Türkiye’nin bu talebi karşılamadaki stratejik pozisyonunu vurguladı.
Emrah İnce’nin moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci panelde ise nar yetiştiriciliğinin daha teknik istikametleri ele alındı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali İkinci ve Doç. Dr. Mehmet Mamay gibi uzmanlar, toprak seçimi, sulama teknikleri, zararlılarla gayret ve organik tarım üzere hususlara değindiler. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, organik nar üretiminde sürdürülebilir uygulamaları ve hasat sırasında kalitenin korunmasına yönelik prosedürleri vurguladı. Yanı sıra Tarım teknolojileri ve Dijitalleşme: Tarımda Dijital Teknolojilerin Kullanımı, Verimliliği Artırma Yollarını ayrıntılı bir biçimde bir sunum gerçekleştirdi.
İkinci oturumun son konuşmacısı Entekno Genel Müdürü Oktay Uysal, katılımcılara Nar Yetiştiriciliği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinlik, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Akabinde düzenlenen öğlen yemeğinde iştirakçiler, fikir alışverişinde bulunma ve mümkün iş birliklerini keşfetme fırsatı yakaladı.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ziraî uygulamaların ilerletilmesi ve bölge üreticilerin gayretlerine takviye olma konusunda kıymetli bir rol oynamaya devam ediyor.
Bu buluşma, Şanlıurfa’nın nar üretimindeki ehemmiyetini gözler önüne sererken, bölgenin küresel nar pazarına katkıda bulunma potansiyelini gün yüzüne çıkardı. Ayrıyeten Harran Üniversitesi’nin bölgede tarımın gelişimine katkıda bulunma ve uzmanlar ile üreticilerin gelecek muvaffakiyetleri için bilgi ve stratejileri paylaşmaları ismine bir platform sağlama konusundaki kararlılığını bir sefer daha ortaya koydu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı