Balık, kaliteli bir protein ve Omega -3 kaynağı…
29.08.2024 - Perşembe 23:24Balık dönemi 1 Eylül’de açılıyor. Balık eti tüketiminin her yaş için pek çok yararı olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. M. Emel Alphan, balık yağında bulunan Omega-3 doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalığı riskinin azaltılmasında tesirli olduğunu söyledi. Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri bebeklik devrinde beyin hücreleri ve retina gelişimini destekliyor. Göz sıhhati için de faydaları bulunan Omega-3 yağ asitleri, retina sıhhatinin korunmasından kemiklerin kalsiyum depolamasına, bunama ve Alzheimer riskinin eliminasyonuna kadar çok geniş bir yelpazede değerli katkılar sağlıyor. Ülkemizde Omega-3 kaynağı balıklar ortasında levrek ve çipura başta geliyor.
İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. M. Emel Alphan, balık döneminin başlaması hasebiyle yaptığı açıklamada balığın beslenmedeki yerine ait değerlendirmede bulundu.
Balık, kaliteli bir protein kaynağı
Dünyada ve ülkemizde kıymetli bir sıhhat sorunu olan kalp-damar hastalığı riskinin azaltılabilmesinin balık tüketiminin artırılması ile mümkün olacağını belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Balık eti doymamış yağ asidi içerir. Balık tıpkı vakitte kaliteli bir protein (yüzde 18-20) kaynağıdır. Balık yağsız ise gücü düşük yağlı ise gücü yüksektir. Yağsız balık etinde yüzde 2,5 yağ bulunmasına karşın sığır etindeki yağ ölçüsü yüzde 18,5’a kadar yükselebilir ve bu yağ doymuş yağdır. Bu yüzden kalp-damar hastalığı olanlara yağsız balık eti önerilmektedir” diye konuştu.
Omega-3 doymamış yağ asidinin pek çok yararı var
Yağlı balıklarda bulunan Omega-3 doymamış yağ asitlerinin sıhhat üzerinde kıymetli olumlu tesirleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. M. Emel Alphan, bu katkıları şöyle sıraladı:
Büyüme ve gelişme üzerinde tesirlidir. Bebeklikte bebeğin beyin hücrelerini ve retina gelişimini dayanaklar.
Omega3 yağ asitleri, retina (gözün ağ tabakası) ve beynin olağan çalışması için gereklidir. Bilhassa yaşlılıkla birlikte gelişen sarı nokta hasarlarının önlenmesinde olumlu tesiri vardır.
Omega-3 yağ asidi beyin ve hudut sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlarken bunama ve Alzheimer riskinin eliminasyonu, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarının önlenmesinde olumlu tesirleri vardır.
Levrek ve çipura Omega3 kaynağı
Omega-3 yağ asidi açısından en varlıklı balık Okyanuslarda yaşayan Morina balığıdır. Ülkemizde Omega-3 kaynağı balıklar ortasında levrek ve çipura başta gelir. Sardalya ve hamside de bir ölçü Omega-3 bulunur. Somon balığında ve ton balığında ise Omega-3 hayli azdır. Omega-3 yağ asidi gerektiği takdirde balık yağı kapsülleri ile alınabilir.
Kalsiyum depolanmasına yardım ediyor…
Kemiklerin kalsiyum depolamasına katkı sağlar. Ayrıyeten romatoid artrit, ülseratif kolit üzere birtakım iltihabi hastalıklarda Omega-3 yağ asitlerinin olumlu tesirleri vardır. Eklem iltihabı oluşumuna neden olan ve kıkırdak dokuda hasar oluşturan enzim aktivitesinin azaltılmasında rolü olduğu belirlenmiştir. Eklem hassasiyetlerinin giderilmesi, sabah sertliğinin azaltılması, romatoid artritte ilaç muhtaçlığının azaltılmasında da tesirlidir.
Kalp sıhhatini muhafazada tesirli oluyor
Kalp damar hastalığı ve hipertansiyon riskini azaltır. Ayrıyeten damar sertliği riskinin ve kanda trigliserit seviyesinin azaltılması, LDL’nin (Kötü kolesterol) düşürülüp HDL’nin (iyi kolesterol) yükseltilmesi, kalp krizi, felç ya da mevt riskinin azaltılmasında dayanak sağlar.
Bazı kanser çeşitlerinde tümör oluşumunu ve tümörün büyümesini geciktirir.
Diyabet (şeker) hastalarında kan şekeri ve kan yağları üzerinde olumlu tesirleri vardır.
Çocuklar ve hamileler yağlı balık tüketmelidir
Balığın ayrıyeten A ve D vitaminleri ile iyot, fosfor, selenyum üzere mineraller tarafından de varlıklı olduğunu belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Özellikle yağlı balıkları çocuklar ve hamileler sıkça yemelidir. Balık yemekle günlük niasin ve riboflavin (B vitaminleri) gereksiniminin yüzde 5-15’i karşılanmış olur. B6 ve B12 vitaminleri için de âlâ bir kaynak olan balığın sağlıklı beslenme çerçevesinde haftada 2-3 sefer tüketilmesi gerekir” tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı